Wednesday 18 September 2019

De duurzame 100 betuttelaars


33 Alexander Rinnooy Kan
+8
functie: Voorzitter SER
organisatie:
geboortejaar: 1949

Hoe verder we dalen in de Duurzame 100, hoe vaker mensen opduiken met bourgouis-trekken. De economisch en analytisch onderlegde Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de Sociaal Economische Raad heeft tot onze spijt vlagen van redelijkheid, vatbaarheid voor zinvolle argumenten die hem nooit tot een Duurzame 100-topper zullen maken.  Ja, ook Rinnooy Kan is ‘Groen’ in taalgebruik. Maar wat ons betreft kan Rinnooy Kan nog leren van de eenvoud van de Groene Arbeider.

Bij deze beschaafde intellectueel raken grondstoffen ‘enigszins’ op. Waarom geen oproep tot ‘revolutionaire verandering’ Rinnooy? En in plaats van gewoon te zeggen dat we het leven radicaal duurder moeten maken, zodat we vanzelf consuminderen zegt hij: ‘We moeten de duurzaamheidseffecten doorberekenen in de prijs van een product’. Gelukkig is Rinnooy Kan ook vatbaar voor academisch-modieuze standpunten uit zijn partijkring van D66. En dat doet hem toch boven de middenmoot eindigen.

Van staatswege afgedwongen marktsturing, meerjarenplannen, die ‘langetermijnvisie’: dat kunnen wij bij Duurzame 100 wél weer waarderen. Geloof dat een progressieve bureauacademicus een objectieve standaard kan maken, die een milieueffect vertaalt naar productkosten.  Ga op die lijn verder Alexander en je kunt klimmen in de Duurzame 100.