Wednesday 18 September 2019

De duurzame 100 betuttelaars


12 Alexandra van Huffelen
functie: Wethouder D66
organisatie: Gemeente Rotterdam
geboortejaar: 1968

De D66-wethoudster Alexandra van Huffelen is zoals velen in Rotterdam afkomstig van de voormalige nutsbedrijven, in dit geval Essent. Net als haar collega CEO van Greench, pardon wethouder Judith van Bokhove van Groen Links, delen de overheid en de voormalige Nutsbedrijven namelijk de zelfde doelen.
Trouw bewondert het vermogen van Van Huffelen om publiek geld uit te geven, zoals 31 miljoen euro aan elektrisch vervoer. Dat is heel duurzaam. Van Huffelen gelooft in een overheid die 7600 banen creëert, door het injecteren van subsidie. Die houding getuigt van een aanstekelijke vorm van optimisme, waarbij men zich niet door economisch bewijs van de wijs laat brengen. Ook dát is heel duurzaam.

Wij van Duurzame 100 vragen ons af welke duurzame visionair de duurzame elektrische tram in Amsterdam in 1900 invoerde. Elektrisch vervoer is duurzaam. Die verving de paardentram, en paardenscheten bevatten broeikasgas methaan. Klimaatbeleid jubileert 112 jaar in Nederland. Kan die postuum niet in de Duurzame 100?