Wednesday 18 September 2019

De duurzame 100 betuttelaars


23 Dick Boer
+18
functie: Topman Ahold
organisatie:
geboortejaar: 1956

’s Lands grootste kruidenier is genoodzaakt leveranciers af te knijpen tot de kostprijs om de laagste prijs in de schappen te kunnen bieden. Het is een hele worsteling in deze vechtmarkt, om ieder kwartaal je aandeelhouders tevreden te houden. Een andere prangende vraag in menig boardroom is: Hoe bescherm je jezelf als grootbedrijf tegen de lastercampagnes van Postcodeloterijclubs? Dick Boer van Ahold ging in zee met de diersentimentalisten van Dierenbescherming.

Dit collectief van WW’ers op zoek naar zingeving met Dion Grauss als schutspatroon, mocht een sterrensysteem ontwerpen voor AH. Dat puntensysteem categoriseert de morele superioriteit van een kippenbout en varkenshaas: de ‘beter leven ster’. Voor als ze eenmaal dood in plastic liggen op 4 graden boven nul.  ‘Boer wat zeg je van mijn kippen’, was ooit een onschuldig kinderliedje. Maar sinds Dick Boer topman is bij Ahold is houden leveranciers hun hart vast.

Wat zal Boer van hun kippen zeggen? Eén ster betekent een kleine productiekostenverhoging voor boeren, twee sterren betekent een extra hypotheek bij de Rabobank, en 3 sterren? Dat is alleen voorbehouden aan de biologische boer, boerenbedrijfsheilige van de milieubeweging. Boeren die met 50 procent minder opbrengst per hectare genoegen nemen. Het sterrensysteem zal de consument worst zijn, maar de prangende vraag in de boardroom is zo wel beantwoord. Voorlopig dan.