Wednesday 18 September 2019

De duurzame 100 betuttelaars


10 Diederik Samsom
+15
functie: Fractievoorzitter
organisatie: PvdA
geboortejaar: 1971

De jury van Duurzame 100 had voor de uitvinding van de highspeedcamera moeite om de debatten van Diederik Samsom te volgen. Wat zei hij nu? We spoelden de band terug en probeerden nog eens, maar traditionele recorders kwamen resolutie tekort. Technische vooruitgang heeft deze tijdrovende bezigheid voorgoed veranderd, en dat kwam de klassering van Kameraad Samsom ten goede. Hij steeg in de ranglijst met 15 punten.

In vertraagde afspeelmodus kunnen we nu woord voor woord horen wat Samsom de wereld te zeggen heeft, en we waren unaniem: hij is ècht duurzaam. De één hoorde het woord ‘windmolens’ voorbij komen. Dat is duurzaam. Dan weer kreeg kernenergie op zijn falie. Dat is óók duurzaam. En in weerwil van alle bewijs kun je wèl de wereldeconomie draaien op biobrandstof, zónder de voedselproductie te hinderen. Geloof in het onmogelijke, dat is optimistisch duurzaam.

Nu was Samsom al activist bij Greenpeace. En dat is duurzaam. Hij studeerde tegen kernenergie aan de TU Delft. En werd lijsttrekker van de PvdA. De Enige Juiste Partij waarvoor dagblad Trouw met alle andere kwaliteitsmedia al decennialang duurzaam campagne voert, tegen de rechtse populisten en andere kwaadwillenden. De rest is dan een invuloefening: Samsom hoort in de top tien van de Duurzame 100.