Wednesday 18 September 2019

De duurzame 100 betuttelaars


57 Donald Pols
functie: Hoofd klimaatprogramma bij WNF
organisatie:
geboortejaar: 1972

Op een Zuid Afrikaanse pinautomaat kreeg je vroeger het woord ‘jammer’ te zien, bij ontoereikend saldo. Maar wat doe  je als milieubeweging wanneer je bij de internationale gemeenschap uitgepind raakt? Na 17 klimaatconferenties voor de Verenigde Naties is nóg niet definitief afgesproken om alle Westerse welvaart over te dragen aan de Derde Wereld. Het enige dat op papier staat is een Green Climate Fund: 100 miljard dollar Westers geld per jaar, over te maken aan dictators rond de evenaar. En aan NGO’s die helpen bij de besteding. Maar niemand loopt eigenlijk warm voor biljarden kostend klimaatbeleid zonder enig klimaateffect.

Gelukkig zijn er originele denkers als Pretoriaan Donald Pols van het Wereld Natuur Fonds. Pols onderhandelde jarenlang voor ons land in een delegatie met ambtenaren en activisten, zoals op de klimaatconferentie in Poznan, en doet nu aan energieconsulting. Want de vraag naar groene stroom bij reuzenpanda’s groeit stormachtig.

Zijn idee: manipuleer overheid en burger met campagnes zo, dat ze meer subsidies geven aan zonnepanelen. En laat ze geloven dat dit voor het klimaat is. Daar waren we bij Duurzame 100 nog niet opgekomen. Maar nu we in de creatieve modus zitten, hier nog een tip: Maak burgers ‘bewust’via campagnes op tv, de kassie van die duivel als we in het Afrikaanders mogen spreken.