Wednesday 18 September 2019

De duurzame 100 betuttelaars


6 Herman Wijffels
-5
functie: Oud Rabobank
organisatie:
geboortejaar: 1942

Al vroeg zag deeltijdindiaan van de Rabostam Herman Wijffels in, dat terugkeren naar de natuur de enige optie was. Als topman bij de Rabobank kocht hij een villa met landgoed in de Kaapse bossen bij Maarn. Mediterend en beleggend bezint hij zich daar op het lot van de mensheid. Na de Nederlandse boerenstand aan levenslange hypotheken te helpen- ter overdenking van de ecologische crisis – zag Wijffels de Nieuwe Tijd aanbreken: Het Groene Avondland ontstaat via een ‘Hogere Evolutie’.

Via lezingen als groene goeroe van de Universiteit Utrecht en Worldconnectors met Greenpeacedirectrice Sylvia Borren (76) waarschuwt hij ons nu voor de nakende ondergang van de aarde. Tenzij we net als Wijffels gaan leven in een kleinschalige commune en hoger bewustzijn creeren.

Een terechte winnaar van de Trouw Duurzame 100 in 2010, maar gezakt naar nr 6 in 2011. Het panel van Trouw vond zijn ‘daadkracht’ niet hoog genoeg. Een kortzichtig oordeel vond onze jury. Het Hoger bewustzijn van Wijffels is zo krachtig, dat het mensen op afstand in beweging brengt, en wielrenners in Frankijk zelfs ten val brengt. Hoewel Wijffels wat ons betreft voor altijd op 1 hoort, leggen we ons om redactionele redenen bij dit oordeel neer.