Thursday 19 September 2019

De duurzame 100 betuttelaars


31 Jaap Dirkmaat
+27
functie: Directeur Nederlandse Vereniging Natuurlandschap
organisatie:
geboortejaar: 1958

Stichting Das en Boom van Jaap Dirkmaat hielp de das terugkeren in Nederland. Als eerste milieuactivist op het noordelijk halfrond hief Dirkmaat zijn stichting Das en Boom op, toen de das nam weer toenam. Zijn stichting had zijn doel bereikt. Ho ho, dacht onze jury. Dát is niet duurzaam!  Een zichzelf respecterende milieuclub vindt nieuwe problemen uit om fondsen te blijven werven. Was er niet iets met die ‘boom’ te verzinnen bij Das en Boom? ‘Bomen bedreigd door de klimaatverandering’, riep Gansje op onze redactie als tip. Jaap, zo moeilijk is dat toch niet?

Reclassering van Jaap Dirkmaat in de Duurzame 100 werd mogelijk, doordat hij zijn fout tijdig inzag. Hij blies Das en Boom nieuw leven in, toen enge rechtse mensen Den Haag veroverden. Procedurekampioen de korenwolf/hamster neemt nu weer ouderwets wraak op het grootkapitaal in de rechtszaal. Eerste resultaat: de peperdure hamster krijgt toch weer kapitaal voor een verbindingszone. Kan de hamster weer corresponderen met zijn talrijke vriendjes in Oost Europa.

Als columnist van Milieudefensie schopt Jaap Klimaat weer ouderwets tegen ‘de mensen’ tot ze een geweten hebben. ‘We zijn  als lemmingen’. De arctische knaagdieren die blind hun ondergang tegemoet rennen. Welkom terug Jaap! Over lemmingen gesproken, zijn die niet te gebruiken tegen arctische mijnbouwprojecten? Nu nog een nieuwe naam die meer media-proof is dan ‘lemming’ (‘wat is dat?’: juist ja). Het prozac-pandaatje, het dwergijsbeertje, het toendratijgertje, toe Jaap: je kunt het als geen ander..