Wednesday 18 September 2019

De duurzame 100 betuttelaars


42 Jan Kees Vis
+29
functie: Directeur Duurzaamheid bij Unilever
organisatie:
geboortejaar:

Als Directeur Duurzaamheid bij Unilever wil Jan Kees Vis de Ecologische Voetafdruk halveren van het bedrijf voor 2020. Wij van Duurzame 100 applaudiseerden direct om het gebruik van deze geheel objectieve standaard. En dachten mee met Vis om zijn duurzame ambitie vorm te geven. Alle Nederlandse fabrieken sluiten, dat leek ons een duurzaam idee. Want de Voetafdruk straft de hoeveelheid energieverbruik/economische activiteit per oppervlakte-eenheid. Door te verplichten alle vrijkomende CO2 via bomenplant te compenseren.

Een klein actief kikkerland als Nederland met veel energieverbruik heeft door zijn kleine oppervlak automatisch een hoge Voetafdruk, 5 aardes zouden we verbruiken. Zet je fabriek dus neer in een arm leeg, werkeloos woestijnland, waar mensen nog met lage lonen genoegen nemen en afwezigheid van sanitair en aardgas: dat verkleint de voetafdruk aanzienlijk. Afghanistan heeft onze voorkeur.

De Ecologische Voetafdruk verwoordt voor ons dus als beste het Duurzame levensgevoel. Wij van Duurzame 100 willen ook op Nederlandse kraamafdelingen moeders voorlichten: of zij wel weten hoeveel aardes zij gaan verbruiken met nóg zo’n nieuwe Westerse consument!  Wij stellen ook een Duurzaam adoptieprogramma voor, waarbij arme gezinnen in Tsjaad zo’n consumerend Westers kind adopteren, dat dan na 1 jaar aan buikloop sterft. Dat zou de mondiale voetafdruk ten goede komen en is goed voor De Aarde.