Thursday 19 September 2019

De duurzame 100 betuttelaars


30 Jan Paul van Soest
functie: Adviseur
organisatie:
geboortejaar: 1955

Als schrijver van het grappigste klimaatboek aller tijden ‘De Aarde heeft Koorts’, komt Jan Paul van Soest in de benen voor het gedachtengoed van Prinses Irene (82), met vrijmetselaar Erik van Praag. Prinses Irene is duurzaam, dus Jan Paul ook. Maar deze tovenaarsleerling van Wouter van Dieren (46) kan zoveel meer. Het panel van Trouw roemt zijn vermogen om overal complotten te zien, die de Duurzame Beweging tegenwerken. Wat de redactie van Trouw al vermoedde en wij van Duurzame 100 ook, kreeg Van Soest bevestigd na lezing van de suspense-roman ‘Merchants of Doubt’ van historica/hysterica Naomi Oreskes.

Hier komt het: Er zijn Oliemannetjes, en ze fluisteren u ongemerkt allerlei valse dingen in. Deze saboteurs van de Duurzame Beweging gooien ‘klompen in de machinerie’, zo schreef Van Soest gesubsidieerd door de Raad voor de Leefomgeving. De Oliemannetjes worden ook wel klimaatontkenners genoemd in Dagblad Trouw. Dit vanwege de terechte associatie met Holocaustontkenning.

Daarom… twijfelt u dat een verdrievoudiging van uw energierekening goed voor u is. Twijfelt u dat de hele aarde vergaat, tenzij uw inkomen wordt overgemaakt aan de milieubeweging? Dat komt niet omdat u zelf kunt waarnemen en nadenken: dit wordt u ingefluisterd door Oliemannetjes. Voor ons van de Duurzame Beweging, is het onvoorstelbaar dat u zélf kunt beslissen wat goed voor u is.