Thursday 19 September 2019

De duurzame 100 betuttelaars


7 Jan Rotmans
+10
functie: hoogleraar transitiemanagment
organisatie: Erasmus Universiteit
geboortejaar: 1961

De Erasmus Universiteit in Rotterdam heeft een hoogleraar Transitiemanagement, Jan Rotmans. Wat Transitiemanagement precies is? We dachten eerst aan een studie van Hogeschool Inholland, zoals Toegepast Vrijetijdsmanagement: tot de jury zag hoe groen Rotmans was. Plots voelde het goed, en dus helemaal Duurzame 100. Al geloven wij dat Petitiemanagement de lading van de leerstoel beter zou dekken. Een klein nuanceverschil, maar Jan, dat is een tip ter overweging.

Zijn stijging van 10 punten in de lijst van Trouw dankt Rotmans volgens ons aan zijn ijver: onaflatend getwitter voor de Groene Zaak. Vanaf zijn leerstoel bestookt Rotmans ons met groene tweets, publicaties die zijn stichting Urgenda gelijk, danwel meer subsidiekans geven. En aan zijn stortvloed van titulatuur voorziene petities tegen goedkope energievoorziening.

Vooral zijn bijdrage aan de klimaatwetenschap imponeert ons. Jan Rotmans ontdekte als jeugdig genie hoe ijskappen smelten, en zette zo volgens Dagblad Trouw en zichzelf de gehele wetenschappelijke wereld te kakken. Het blijkt dat ijs smelt als het warm wordt. De glaciologie is nog steeds bezig deze schok te verwerken. Daarom besloot Rotmans na het vastleggen van zijn standpunt 20 jaar geleden maar geen verder onderzoek meer te doen. Inmiddels heeft zijn petitielijst en twitteraccount de publicatielijst in omvang en belang ver overtroffen. Een echte wetenschapper voor de Duurzame 100 dus.