Thursday 19 September 2019

De duurzame 100 betuttelaars


13 Jeroen de Haas
+2
functie: Voorzitter
organisatie: Eneco
geboortejaar: 1959

Zijn naam is Haas, en zijn instinctieve reactie bij kritische vragen van onderzoekers kunnen we hem dan ook niet toerekenen. Wat belangrijker is voor Jeroen de Haas, topdog van het voormalige nutsbedrijf Eneco, en van Stichting Urgenda:

 

Zijn bedrijf is knuffeldier van het Wereld Natuur Fonds en Stichting Natuur en Milieu/ASN Bank. Het schijnt dat ijsberen stroom van Eneco-windmolens afnemen, en dus kan Eneco niet meer stuk.

Eneco ving voor windpark Q7 op de Noordzee in november 2011 850 miljoen euro SDE-subsidie. Een kado van Agentschap.nl , de klimaatpakjesboot van het Ministerie van Economische Zaken voor bedrijven met het leukste groene gedicht. Zijn Eneco nam de failliete boedel van Econcern over, en nam voormalig CEO Ad van Wijk over als ‘adviseur’. Van Wijk werkte toevallig ook bij Agentschap.nl.

Een ‘toekomstvisie voor de verduurzaming van energie in Den Haag’ ontbreekt volgens De Haas in Trouw. Vertaald uit Groene nieuwspraak betekent dit: we weten niet op hoeveel subsidie we in de toekomst kunnen rekenen. De Haas verdient meer interviews/gratis advertenties in Trouw om druk op de politiek te zetten om zijn ambities te verwezenlijken, en we hopen dat hij verder blijft stijgen in de Duurzame 100. Dat zal de ijsbeer ten goede komen.