Wednesday 18 September 2019

De duurzame 100 betuttelaars


61 Liesbeth van Tongeren
-25
functie: Tweedekamerlid
organisatie:
geboortejaar: 1958

Ben je eenmaal directrice geweest van Greenpeace, dan is het nagenoeg onmogelijk ooit nog uit de Duurzame 100 te verdwijnen. Wat  Liesbeth van Tongeren verder een krachtige middenmotor maakt is Kamerlidmaatschap voor Groen Links. Van Tongeren is meesteres in Groene Logica, die ‘de subsidies voor fossiele brandstof’op de Politieke agenda houdt.

Had u niet gedacht: dat het eigenlijk de staat is die de olieindustrie op de been houdt, in plaats van andersom. Die vele miljarden euro’s aardgasbaten die de NAM en Gasunie de Nederlandse schatkist oplevert. Euhh, nee hoe zat het ook weer:. Oh ja.  Het is de staat die Shell tot ’s werelds grootste miljardenbedrijf maakt. Eigenlijk kan aardolie en aardgas helemaal niet uit. Zonder steun van de Russische overheid was ook Gazprom al lang failliet gegaan, want dat aardgas kunnen ze aan de straatstenen niet kwijt. Iedereen wil eigenlijk duurzaam, maar de rechtse overheid en olieindustrie houden dat tegen.

Toen we bij Duurzame 100 aan het creatief boekhouden sloegen, kwamen we op 7 miljard euro subsidie voor fossiele brandstof. Ook steun aan Prorail is subsidie voor fossiele brandstof, belastingvrijstelling voor woonwerkverkeer: ook subsidie aan fossiele brandstof. Onderzoek voor klimaatbeleid? Ook subsidie voor fossiele brandstof. En als hunnie het ‘krijgen’, waarom mogen onze windmolens dan géén miljarden euro’s staatssteun? Dat is niét eerlijk, huilde ons 3-jarige dochtertje. Ja, ons rechtvaardigheidsgevoel is bij al onze acties leidend.