Thursday 19 September 2019

De duurzame 100 betuttelaars


39 Maarten Hajer
functie: Milieuadviseur
organisatie:
geboortejaar: 1962

Als directeur van het Planbureau voor de Bureaucratische Leefomgeving (PBL) hapte Maarten Hajer direct toe, toen klimaatverwarring zaaiende Tegenwerkers een duivels boek schreven: ‘De Staat van het Klimaat’. Niet alleen was dit de gekaapte titel van zijn eigen PCCC-klimaatwaarheidsverkondiger. Het boek zaaide zelfs twijfel over het Fundament van de Duurzame Beweging. De Twijfelzaaiers kregen zelfs gehoor bij de Haagse politiek en reguliere media.

Kameraad Hajer moest ingrijpen, en lokte de ontkenners op een besneeuwde decembermiddag naar Bilthoven voor een lezing. Met open mond luisterde personeel, onwennig over deze plotse klimaatglasnost. ’Dit doen we anders nooit’ merkte één overmoedige op. In Siberië overdenkt hij nu zijn vrijmoedigheid.  Eén hoger geplaatste binnen het PBL- partijkader, Leo Meijer nodigde de ontkenners zelfs uit op zijn kantoor. Meijer sprak over de nieuwe glasnost.

Wat ons van Duurzame 100 betreft 1-0 voor Hajer. Altijd doen of je Tegenwerkerskritiek serieus wilt overwegen: regel 1 uit het Groene Boekje.

Eenmaal voor kennisgeving aangenomen, nam Hajer gepaste actie. Zijn PBL Pr-tanks denderden tijdens de Hollandse Lente Het Plein op, de Tweede Kamer bestokend met rapporten die de ongewijzigde Staat van het Klimaat verkondigden: alarmfase rood. Meijer werd van zijn zelfstandige kamer verbannen naar een meer passende behuizing, te delen met andere celgenoten. Wij van Duurzame 100 danken Kameraad Hajer voor deze daadkracht.