Thursday 19 September 2019

De duurzame 100 betuttelaars


1 Marjan Minnesma
+8
functie: Directeur
organisatie: Urgenda
geboortejaar: 1966

Bij Duurzame 100 weten wij als geen ander wat ‘duurzaamheid’ is. Dat is iets met zonnepanelen enzo. Meer zonnepanelen is dus meer duurzaam. Wanneer je voor Greenpeace vocht tegen kapitalisme en kernenergie ben je ook duurzaam. Combineer je die twee zaken met academische pretenties, de Raad van Toezicht van Stichting Natuur en Milieu én je bent van de moreel superieure sekse…Dan wordt het èrg lastig je nog van de duurzame troon te stoten. Kameraad Marjan Minnesma is het voor ons daarom helemaal.
Minnesma bewees dat zonnepanelen zonder rijkssubsidie uit kunnen, toen de SDE-regeling afliep. Met gebruik van Chinese zonnepanelen wist zij voor afnemers maximaal de belastingprivileges te benutten die de overheid deze energievorm toebedeelde, en lokále subsidies. Dat is iets wezenlijk anders.
Minnesma is voorzitter van Urgenda. Deze Rotterdamse academische stichting met Hoogleraar Petitiemanagement Jan Rotmans (7) lobbiet voor hogere energieprijzen en belastingen voor het bedrijfsleven. Dan moeten die bedrijven verhuizen naar landen waar mensen nog eenvoudig leven, en met weinig genoeg weten te nemen. Eindelijk binnen handbereik: mondiale herverdeling van welvaart die Urgenda’s voorloper de Club van Rome al 40 jaar agendeert. Maar dan kansrijker geformuleerd.