Thursday 19 September 2019

De duurzame 100 betuttelaars


25 Paul Hendriksen
functie: Transition Towns Nederland
organisatie:
geboortejaar: 1967

Het probleem van olieverslaving en de ernstige afkickverschijnselen die bij onthouding gepaard gaan, zijn een probleem dat volgens onze jury té weinig wordt erkend. Met Paul Hendriksen kwam het alvast niet meer goed, sinds hij probeert af te kicken in zijn Transition Town. Rond deze tijd zit hij ondergedoken in een molshoop, een Aardehuis in Olst.

Zonder geld en vrienden, moest hij zichzelf gaan voorzien met zelfverbouwde groente, poepen op een primitieve ton die niet op de riolering is aangesloten: een composttoilet. Voorbijgangers zagen hoe ex-olieverslaafden poep over eigen groente sproeiden, om dat later te consumeren. En hoe zij buurtbewoners achtervolgden en vroeg ook een stukje te proeven, bewerend dat dit heel gezond was.

Gelukkig staat Hendriksen niet alleen. Hij vond andere mensen die kampten met afkickverschijnselen van olieverslaving. Hiermee sticht Hendriksen nu therapeutische gemeenschappen voor ex-olieverslaafden, zogenaamde Transition Towns om deze mensen te helpen hun afkickverschijnselen te overwinnen. Gezien de groei van deze Transition Towns naar 80 in Nederland willen wij via Duurzame 100 meer aandacht vragen voor dit groeiende, maar té weinig onderkende probleem van olieverslaving. Dat naar onze mening toch voor loterijgelden in aanmerking moet komen.  Als u het niet voor uzelf doet, doe het dan voor Paul.