Thursday 19 September 2019

De duurzame 100 betuttelaars


49 Paul van Son
functie: Directeur Desertec Industrial Initiative (Dii)
organisatie:
geboortejaar: 1953

Dat Econcern failliet ging nadat Paul van Son directeur was, dat kan iedereen gebeuren. Wij van Duurzame 100 geloven dat Van Son met Desertec Industrial Initiative een winnaar in zijn portefeuille heeft.  Wat is Desertec? In het – om haar politieke stabiliteit geroemde – Midden Oosten wil Van Son duizenden vierkante kilometers zonnepanelen neerzetten. Want daar heb je wél zon. In tegenstelling tot de landen waar je nu géén zon hebt maar wel subsidie. Desertec beeindigt die onbalans.

Duizenden vierkante kilometers, dat zijn héél veel zonnepanelen, dus dat is héél duurzaam. Hoe bewaak je die tegen vernieling? Door moslimbroeders in te zetten, net opgewarmd door de Arabische Lentezon. In bijvoorbeeld Libie hebben ze net de handen vrij van Ghadaffi om te beginnen aan de échte Jihad: de strijd voor een ‘schoon klimaat’. En hun vrouwen in  Burqa kunnen wel poetsen na een zandstorm, om de paneeltjes weer zonneklaar te maken.

We stellen Van Son voor om met Hamas een contract te sluiten voor een stabiele stroomlevering aan Europa. Of met Abbas: volgens de Ecologische Voetafdruk is de Palestijnse Autoriteit het meest milieubewust van alle landen. Dat komt doordat ze al 50 jaar met subsidies van de VN overeind worden gehouden, zonder zelf een noemenswaardige economie te hebben. Zij weten dus als geen ander wat duurzaam leven inhoudt, en het is altijd goed om de échte experts te raadplegen.