Thursday 19 September 2019

De duurzame 100 betuttelaars


27 Pier Vellinga
+11
functie: Hoogleraar klimaatverandering
organisatie:
geboortejaar: 1950

Pier Vellinga’s kwaliteiten als klimaatziener zijn volgens onze jury onovertroffen. Zoals zijn vermogen om in ieder natuurverschijnsel de hand van CO2 aan het werk te zien. Dagblad Trouw bestempelde de hoogleraar Hoe Zo Klimaatverandering? Pier Vellinga ‘voor de derde maal op rij als de slimste’van de Duurzame 100. Dat zegt veel over Trouw en de rest van de Duurzame 100.

Handig is volgens onze jury het juiste woord, voor de wetenschapper die meer academische kettingbrieven rondstuurde– zoals samen met Jan Rotmans (7)- tegen het grootkapitaal, dan hij peer reviewed publiceerde over de fysica van klimaatwetenschap. Vellinga begreep als één van de eersten dat klimaatverandering veel financiele ruimte nodig had. Vele tientallen miljoenen euro’s subsidie uit de aardgasgeldpot Bsik overstroomden zijn programma’s als ‘Klimaat voor Ruimte’.

Niet voor niets is Vellinga voorzitter van de Bezinningsgroep Energie, die ons van fossiele energie wil verlossen. Voor het zo ver is moet Vellinga alle subsidies van de fossiele energie-industrie benutten om ons dat duidelijk te maken. Opvolgers als ‘ Stichting Kennis voor Klimaat’ kregen via zijn medestrijdster Kameraad Cramer van VROM een bijna 30 miljoen euro blanco cheque: voor papieren dijken die iedere neiging tot zelfstandig nadenken indammen, beginnend op de lagere school. Het is 5 voor 12 en dat is geen tijd voor twijfel of eigen waarneming!