Thursday 19 September 2019

De duurzame 100 betuttelaars


21 Pieter Winsemius
-18
functie: Oud-politicus
organisatie:
geboortejaar: 1942

Natuurkundige Pieter Winsemius verbood als milieuminister zijn verzuurde ambtenaren nog te spreken over de ‘Wet van Behoud van Ellende’; De keiharde wet die stelt dat wat je ook aan goeds doet, altijd door evenveel kwaad wordt gecompenseerd. Dit cynisme bij de koffieautomaat was populair, toen er een VVD’er rondliep op wollen sokken die op de centjes lette. Ambtenaar zijn bij Vrom was nog afzien

Hadden ze maar 20 jaar later bij VROM gewerkt, intern inmiddels omgedoopt tot ‘Het Ministerie van Feesten en Partijen’. Klimaatbeleid maakte dit ministerie tot één van de kapitaalkrachtige departementen. Eet, drank en seksgelagen met jonge stagiares, en als klimaatkosmopoliet de wereld rondreizen. Om te onderhandelen over het redden van de wereld, samen met vrienden en vriendinnen van de milieubeweging. Vrienden als Jan Paul van Soest (30) en Wouter van Dieren die je af en toe collegiaal wat geld toestopt: precies onder de Europese aanbestedingsnorm van 3 ton. Zodat je geen gedoe krijgt met mensen die principieel doen over publiek geld.

Het enge rechtse kabinet Rutte veranderde dit allemaal: zij hieven het VROM-departement op. Winsemius schopte tegen deze engerds met een open brief in het NRC Damesblad ‘Beste Mark’: waarin onze vijand, de VVD eens goed op haar falie kreeg. Schoppen tegen rechtse meneren is heel duurzaam. Tel daarbij de onbetwiste morele superioriteit van Winsemius en je kunt in de Duurzame 100 eigenlijk niet meer stuk.