Wednesday 18 September 2019

De duurzame 100 betuttelaars


14 Ruud Koornstra
-9
functie: Oprichter
organisatie: Tendris
geboortejaar: 1964

Dure jongens en duurzame jongens, het is in de praktijk een klein verschil. Ruud Koornstra moet dat inzicht vroeg in zijn loopbaan hebben gekregen. Heb je vervolgens te veel ambitie om subsidie via een stichting of de overheid te claimen? Dan zit er niets anders op dan succesvol te ondernemen.
Na net op tijd het energieverkoopbedrijf Oxxio succesvol door te verkopen, kon Koornstra met het vergaarde fortuin eindelijk duurzaam leven. Hij ging terug naar de natuur, en kocht een kapitale boerderij die na fors investeren energetisch zelfvoorzienend werd, los van het net.

Dankzij de lobby van Greenpeace- waar Koornstra ooit solliciteerde- en Philips werden gloeilampen verboden. Als ondernemend licht in de duisternis zag Koornstra het door een EU-verbod ontstane gat in de markt: ledlampen-verkoop met zijn Tendris.
De volgende duurzame aankoop liet toen niet langer op zich wachten: een elektrisch aangedreven sportauto van een slordige ton euro. Voorheen het voorrecht van groene acteurs als George Cloony en Leonardo di Caprio. Trouw constateert met Ruud Koornstra dat duurzaam nog vaak ‘Linkse Hobbie’ heet. Maar waarom mogen linkse rijken geen hobbies hebben? Of is het niet links meer als ze het zélf betalen?