Thursday 19 September 2019

De duurzame 100 betuttelaars


52 Ruud Sondag
-1
functie: CEO Van Ganssewinkel
organisatie:
geboortejaar: 1962

Er zijn afvalverwerkingsbedrijven als Van Gansewinkel. Dus moet er ook afval zijn. Pas bij oneindig beschikbare gratis energie houdt afval op te bestaan, en kun je zelfs een lading oude paperclips opwerken tot Boeing 747. Want dan kun je de wetten van Thermodynamica omzeilen. Dus als Ruud Sondag, CEO van Van Gansewinkel’ zegt ‘Afval bestaat niet’dan zijn:

  1. de wetten van thermodynamica opgeheven
  2. doet zijn bedrijf mee met de Cradle to Cradle-hype

 

In geval a houdt de Duurzame Beweging op te bestaan, en afval: dus ook afvalbedrijven en hebben we alleen nog een maakindustrie. Bij b is Sondag heel Duurzame 100. Want wij geven punten voor subsidiabel taalgebruik.

In de jaren ’80-milieugolf doopten afvalbedrijven hun naam om in ‘milieu’. Er was een frisse naam nodig voor het negatief klinkende ‘afval’. Integraal Ketenbeheer, Recycling, Industrial Ecology. Niets van gemerkt. Pas toen ex-Greenpeace-activist Braungart een kwart eeuw staande praktijk omdoopte tot Cradle to Cradle, en voor journalisten begrijpelijke marketingslogans gebruikte: toen werden we wakker bij Duurzame 100. Dat klinkt duurzaam.