Wednesday 18 September 2019

De duurzame 100 betuttelaars


32 Wout Dekker
functie: Directeur Nutreco
organisatie:
geboortejaar: 1956

De Wageningse veeteler Wout Dekker- topman bij Nutreco- gelooft net als de Club van Rome 40 jaar geleden, en Thomas Malthus 200 jaar geleden dat ‘de’ grondstoffen opraken. Dat is een klassiek ‘Duurzame 100’-standpunt dat ook Alexander Rinnooy Kan (39) deelt. De kreet ‘Zo kan het niet langer doorgaan’, zijn we dol op bij Duurzame 100. Dekker zou volgens ons veel verder kunnen stijgen, als hij dan zou oproepen tot radicale verandering ten koste van alles. Liefst met een sneer naar ‘dit rechtse kabinet’. Ook al heeft die blonde haat zaaiende racist dat al opgeblazen.

Maar wij twijfelen als jury of Dekker zijn positie in de Duurzame 100 houdbaar is. Ja, Dekker zit in het werkgroepje, dat voor ondergewaardeerde bestuurders en bureaucraten meer diverse werkgelegenheid creert: De Taskforce Biodiversiteit van Hans Alders. Maar hij noemt de Nederlandse intensieve landbouw een voorbeeld van efficiëntie. En in plaats van ideologisch gemotiveerde symboolpolitiek te promoten, draagt Dekker constructieve oplossingen aan voor reële vraagstukken.

Dekker wil maar niet inzien dat de milieubeweging er is om problemen in stand te houden, niet om op te lossen. Straks moet de Duurzame Beweging zichzelf nog opheffen, en dat kan volgens onze jury niet de bedoeling zijn. Waar moet de Postcodeloterij dán nog geld aan geven?